

SOUTH SIDE OF THE HEART

2025 **20 - 21 October** ALMADA

MAIN SCIENTIFIC SESSION

21 October 2025

09.00 WELCOME and INTRODUCTION

ARRHYTHMIAS IN CLINICAL PRACTICE

09:10 - 10:10 (60 min)

SESSION 1

Approaching the patient with Syncope

- 1. Cardiac syncope. Don't forget the "red flags" (15 min)
- 2. Reflex syncope. What the Electrophysiologist has to offer? (15 min)
- 3. Live-in-a-box: Cardioneuroablation. What is it and for whom? (15 min)
- 4. Discussion (15 min)

10:10 - 10:30

Symposium

(20 min)

Implantable loop recorder. When to think about it?

10:30 - 11:00 **COFFEE BREAK**

11:00 - 12:00

SESSION 2

(60 min)

Atrial Fibrillation in the modern Era!

- 1. How important is the treatment of comorbidities and risk factors? (15 min)
- 2. Antiarrhythmic drugs: Tips and tricks for a safely use (15 min)
- 3. **Live-in-a-box:** Expanding indications for catheter ablation (15 min)
- 4. Discussion (15 min)

12:00 - 13:00 (60 min)

SESSION 3

Stroke prevention in atrial fibrillation. Can I use anticoagulation if...

- 1. My patient had a haemorrhagic stroke. (10 min)
- 2. My patient has anaemia (10 min)
- 3. **Live-in-a-box:** Left atrial appendage closure. When to consider? (10 min)
- 4. Discussion (15 min)

13:00 - 14:30 **LUNCH**









SOUTH SIDE OF THE HEART

20-21 October ALMADA

MAIN SCIENTIFIC SESSION

21 October 2025

ARRHYTHMIAS AND STRUTURAL HEART DISEASE

14:30 - 15:30 (60 min)

SESSION 4

Reversing Heart Failure

1.Tachycardia-mediated cardiomyopathy: from mechanisms to treatment (15 min)

2. Amiloidosis: when to suspect, refer and treat? (15 min)

3. **Live-in-a-Box:** Left Bundle Branch Pacing - Current indications (15 min)

4. Discussion (15 min)

15:30 - 16:30 (60 min)

SESSION 5

Sudden Cardiac Death Prevention. Where do we stand?

1. The 4 pillars of Heart Failure drug therapy. Can they reduce SCD? (15 min)

2. Risk stratification of SCD - beyond LVEF (15 min)

3. **Life-in-a-Box:** Subcutaneous ICD. Why keep it outside the veins? (15 min)

4. Discussion (15 min)

16:30 - 16:50 **COFFEE BREAK**

16:50 - 17:50

SESSION 6

(60 min)

Ventricular arrhythmias at the emergency department.

How to manage electric storm?

5. How to choose the best drug therapy? (15 min)

6. Stellate ganglion block. Why the underuse? (15 min)

7. Case-based presentation: 5 Key messages that you should not forget (15 min)

8. Discussion (15 min)

17:50

CLOSING SESSION



